amos rex
Nähtävää ja tehtävää

Amos Rex: Helsingin sydämessä sykkivä nykytaiteen kehto

Amos Rex on nykyaikainen taidemuseo, joka sijaitsee Helsingin ydinkeskustassa, historiallisen Lasipalatsin alla. Se on nopeasti noussut yhdeksi kaupungin merkittävimmistä kulttuurikohteista tarjoten vierailijoille ainutlaatuisia taidekokemuksia sekä maan alla että päällä.

Historian havinaa ja uuden ajan alku

Amos Rexin juuret ulottuvat vuoteen 1965, jolloin Hufvudstadsbladetin kustantaja ja taiteen mesenaatti Amos Anderson perusti ensimmäisen taidemuseonsa. Museo sijaitsi alun perin Andersonin entisessä kodissa Yrjönkadulla, mutta vuonna 2013 päätettiin luoda jotain uutta ja mullistavaa. Syntyi ajatus maanalaisesta taidemuseosta, joka sijoittuisi Lasipalatsin alle ja sen ympäristöön. Rakennustyöt alkoivat vuonna 2015, ja vuonna 2018 Amos Rex avasi ovensa yleisölle, tarjoten aivan uudenlaisen kulttuurikokemuksen.

Nykytaiteen keidas

Amos Rex on erikoistunut suomalaiseen ja kansainväliseen nykytaiteeseen. Museon kokoelmat käsittävät noin 6 000 teosta, joihin kuuluu maalauksia, veistoksia, piirustuksia, grafiikkaa, valokuvia sekä tekstiilitaidetta. Museo ei ainoastaan esittele teoksia Amos Andersonin omasta kokoelmasta, vaan se järjestää myös vaihtuvia näyttelyitä, jotka keskittyvät uuteen ja ajankohtaiseen taiteeseen.

Arkkitehtoninen ihme ja yleisön suosikki

Amos Rexin arkkitehtuuri on yhtä huomiota herättävä kuin sen taide. Maan alla sijaitsevat näyttelytilat ja futuristiset kupolit Lasipalatsin aukiolla luovat ainutlaatuisen ympäristön taidekokemuksille. Museo on saavuttanut suuren suosion sekä paikallisten että kansainvälisten vierailijoiden keskuudessa, ja se oli ehdolla Vuoden museo -palkinnon saajaksi jo avajaisvuonnaan.

Amos Rex edustaa modernia taidemuseota parhaimmillaan, yhdistäen historiallisen perinnön, nykytaiteen ja ainutlaatuisen arkkitehtuurin. Se on elävä todiste siitä, miten taide voi elää ja hengittää kaupungin sydämessä, kutsuen vierailijoita sukeltamaan syvälle luovuuden maailmaan.


Yhteystiedot ja käytännön tietoa:

Osoite: Mannerheimintie 22-24, 00100 Helsinki, Suomi

Aukioloajat:

  • Tiistai – Sunnuntai: 11:00 – 17:00
  • Maanantaisin suljettu

Pääsyliput:

  • Aikuiset: 18 €
  • Opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät: 12 €
  • Alle 18-vuotiaat: Ilmainen sisäänpääsy
  • Museokortti: Voimassa

Nettisivu: Amos Rex

Lisätietoja näyttelyistä, erityistapahtumista ja mahdollisista muutoksista aukioloajoissa tai pääsylippujen hinnoissa löydät museon virallisilta nettisivuilta.