Huolimatta koronan tuomasta epävarmuudesta ensimmäinen Helsinki Biennaali toteutuu ensi kesänä 12.6. – 26.9.2021 Vallisaaressa ja mantereella. Tapahtuma järjestetään koronarajoitukset huomioiden. Noin kolmasosa teoksista sijaitsee ulkotiloissa ja tapahtuman suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota digitaalisiin sisältöihin.
Helsinki Biennaalissa ovat mukana 40 taiteilijaa ja taitelijaryhmää Suomesta ja maailmalta. Biennaalin ja HAMin johtaja Maija Tanninen-Mattila uskoo, että tässä haastavassa ajassa ihmisillä on entistä suurempi kaipuu taide- ja kulttuurielämysten äärelle. Biennaalin tavoitteena on antaa kävijöille turvallinen ja inspiroiva näyttelykokemus. Tanninen-Mattila toivoo, että taidetapahtuma tuo vierailijoille toivoa, valoa ja iloa.
“Kansainvälisen taidetapahtuman järjestäminen tällaisena aika on Helsingiltä valtava ponnistus”
Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren mukaan ennen koronakriisiä tehty sitoumus panostaa Helsinkiin kansainvälisen taiteen, suurtapahtumien, merellisyyden ja elämyksellisyyden on edelleen yhtä ajankohtainen. Vapaavuori painottaa, että biennaali toimii avauksena Helsingin vetovoiman ja elinvoiman uudistamiselle ja toimii merkkinä muille, että Helsinki on luottamuksen ja satsauksen arvoinen kaupunki.
Pandemia on huomioitu tapahtuman suunnittelussa monella tapaa. Helsinki Biennaalin projektipäällikkö Jonna Hurskainen kertoo, että tapahtumassa on kiinnitetty erityistä huomiota mm. digitaalisiin sisältöihin. Lisäksi biennaalin suunnittelussa on varauduttu mahdollisuuteen tapahtuman astettaiseen avaamiseen ja aukioloon. Hurskainen toivoo, että mahdollisimman moni pääsee katsomaan kiinnostavaa nykytaidetta ja kokemaan kauniin saaristoluontoa.
Helsinki Biennaalin ohjelma julkaistaan toukokuussa
Biennaalin nimi, Sama meri, symboloi yhteenkuuluvuutta ja erilaisia näkökulmia yhteenkytkeytymiseen sekä keskinäiseen riippuvuuteen. Helsinki Biennaalin pääkuraattorit Pirkko Siitari ja Taru Toppola kertovat, että Vallisaari on toiminut inspiraation lähteenä niin kuraattoreille kuin taiteilijoille. Biennaalin teema yhteenkuuluvuuden teema on entistä näkyvämpi ilmastokriisin ja pandemian aikana.
Biennaalin taiteilijoihin voi tutustua tapahtuman nettisivuilla.Sieltä löytyy myös ajankohtaista tietoa liittyen mahdollisiin pandemian aiheuttamiin erityisjärjestelyihin. Tapahtuman ohjelma julkaistaan toukokuun aikana.
Helsinki Biennaali on maksuton tapahtuma.