Ei tarvitse kauas Helsingin keskustasta matkustaa, kun huomaa olevansa täysin luonnon keskellä ja sen armoilla. Meilahdessa sijaitseva Seurasaari on kieltämättä yksi erikoisimmista sekä mielenkiintoisimmista saarista ja ulkoilmamuseoista. Se muodostettiin kansanpuistoksi 1890-luvulla, jolloin siitä tuli suosittu retkikohde ja juhlapaikka suomalaisille sekä turisteille. Seurasaaren pinta-ala on noin 46 hehtaaria ja se on auki ympäri vuoden. Nykyään Seurasaari on Helsingin kaupungin omistuksessa oleva suojelukohde.
Historiallisesti arvokkaan Seurasaaren menneisyys on pitkä ja värikäs
Jos mietit Seurasaarta niin mieleesi saattaa väkisinkin pulpahtaa kuva valkoisesta puisesta sillasta. Näin ei aina ollut sillä vuonna 1889 kansanpuistoksi perustettu Seurasaari oli alue johon pääsi vain laivayhteydellä. Asia muuttui vuonna 1892 jolloin saareen rakennettiin syysmyrskyn kaatamista puista puinen silta. Seurasaaren historia ulottuu sitäkin pidemmälle. Jo 1600-luvulla saarta on nimetty Fölisööksi vanhoissa kartoissa sekä asiakirjoissa. Seurasaaren nykyinen nimi otettiin vasta myöhemmin 1900-luvun alussa käyttöön.

Seurasaaressa ulkomuseon toiminta alkoi Niemelän torpan siirtämisellä vuonna 1909. Taiteilijana tunnettu Aleksi Gallen-Kallela sekä arkkitehti Yrjö Blomstedt ottivat tehtäväkseen pelastaa nämä hävitysuhan alla olleet rakennukset. Myös filosofina tunnettulla Axel Olai Heikelällä oli merkittävä rooli rakennusten siirrossa. Heikelin tavoitteisiin kuului siirtää Seurasaareen kaikista Suomen maakunnista niille tyypillisiä rakennuksia ja esitellä pääkaupunkilaisille perinteisempää suomalaista rakennus- sekä asumiskulttuuria. Hänestä tuli Seurasaaren ulkomuseon perustaja ja osa sen vahvaa identiteettiä. Museo siirtyi myöhemmin yksityisestä omistuksesta valtion hallintaan vuonna 1913.
Seurasaaren luonto sekä museo yhdistyvät yhdeksi kokonaisuudeksi
Nykyisin ulkomuseon mittavaan kokoelmaan kuuluu yli kolmekymmentä rakennuskokonaisuutta sekä 87 erillistä rakennusta, jotka ovat peräisin 1600-1800 luvulta. Museon kieltämättä vanhin rakennus on Kranuan vanha kirkko Varsinais-Suomesta, joka on tietojen mukaan rakennettu vuonna 1686. Kirkossa järjestetään kesäaikaan jumalanpalveluksia ja konsertteja ja se toimii myös suosittuna vihkikirkkona.

Seurasaaren luonto on todella moninaista ja se on tunnettu sen pelottomista eläimistään. Saaren eläimet ovat tottuneet ihmisiin niiden pitkään jatkuneen ruokinnan ansiosta. Nykyisin ruokkimista ei tosin suositella. Lukuisten lintujen ja oravien lisäksi saarella asustaa hanhia, sorsia, kaniineja ja kesäisin myös lampaita.
Seurasaaren ulkomuseo on vuosittain yli kymmensientuhansien turistien suuressa suosiossa ja siellä järjestetään kesäkaudella opastettuja kierroksia useilla eri kielillä. Seurasaaren ulkomuseo on avoinna pääsääntöisesti 15.5.-15.9. mutta koko saari on kaikille vapaa ja auki vuoden ympäri.
Suosittelemme kaikille vierailua Seurasaaressa sillä se on historiallisesti sekä kulttuurillisesti merkittävä paikka Suomen historiassa sekä kantakaupungissa.
Yhteystiedot sekä aukioloajat
Seurasaaren nettisivuilta löydät lisää tietoa saaresta
Osoite: Seurasaarentie 15
Seurasaaren aukioloajat:
Seurasaari on auki ympäri vuoden
Seurasaaren ulkomuseo on avoinna: 15.5. – 15.9.2021