Vartin matkan päästä Helsingin keskustasta avautuu silmiesi eteen täysin uusi maailma. Sveaborg tai tutummin meille suomalaisille Suomenlinna on historiallisesti tärkeä muistomerkki, nähtävyys sekä merilinnoitus. Sen kulttuurillinen arvo on merkittävä ja se on vahva osa Helsingin identiteettiä. Siellä asuu tällä hetkellä noin 800 ihmistä ja se pitää sisällään paljon nähtävyyksiä. Voit kokea aidon seikkailun jos olet seikkailumielinen.
Yli 260-vuotta historiaa kiteytettynä Suomenlinnaan
Unescon maailmanperintökohde Suomenlinna on kulttuuriaarre, jonka rakentaminen alkoi 1700-luvun puolivälissä Suomen kuuluessa Ruotsiin. Silloin Ruotsin valtakunta menetti kahdessa sodassa kaikki itäiset rajamaakuntansa ja linnoituksensa. Jottei koko Suomea menetettäisi, valtiopäivät päättivät rakentaa keskuslinnoituksen valtakunnan itäisen osan turvaksi. Rakennustyöt aloitettiin Augustin Ehrensvädin johdolla vuonna 1748. Linnoitus sai nimekseen Sveaborg joka kansan suussa muuntui Viaporiksi. Ruotuarmeijan sotilaat rakensivat neljässäkymmenessä vuodessa Helsingin edustalle linnoituksen, jonka muurien yhteenlaskettu pituus oli noin 8 kilometriä. Viapori oli Ruotsin valtakunnan suurin linnoitus.

Vuonna 1808 Viapori oli hyökkäyksen sekä piirityksen kohteena. Tämän jälkeen se oli venäläisenä linnoituksena 110 vuotta. Varuskunta rakensi käyttöönsä suuria kasarmeita sekä sairaaloita, mutta Venäjän suurvalta ei nähnyt tarvetta vahvistaa linnoitusta. Krimin sodan aikana vuonna 1855 linnoitus koki suuren kolauksen. Myöhemmin vauriot korjattiin ja linnoitus palautettiin uskoonsa.

Suomenlinnaan nostettiin Suomen lippu salkoon kustaanmiekalla juhlallisesti toukokuun 12. päivä vuonna 1918. Paikalla oli silloin valtionhoitaja Svinhufvud sekä senaatti. Linnoitus sai tällöin virallisesti nimekseen Suomenlinna ja se toimi suomalaisena varuskuntana yli viidenkymmenen vuoden ajan. Vuonna 1921 perustettiin Ehrensvärd-Seura ry jonka tehtävänä on Suomenlinnan ja sen historian tunnetuksi tekeminen ja arvokkaan kulttuuriperinnön vaaliminen.
Suomenlinna on oma kaupunginosansa Helsingissä
Nykyään Suomenlinna on todella suosittu matkakohde ympäri vuoden suomalaisille sekä turisteille. Itse Suomenlinnaan pääsee lautalla normaalin HSL matkalipun hinnalla. Suomenlinna on Helsingissä oma kaupunginosansa ja alue joka koostuu parista sadasta rakennuksesta kahdeksalla eri saarella. Puhekielessä Suomenlinnalla tarkoitetaan usein viittä saarta, joihin kuljetaan yllämainitulla yhteysaluksella: Kustaanmiekka, Susisaari, Iso Mustasaari, Pikku Mustasaari ja Länsi Mustasaari.
Suomenlinnaan saapuessa avautuu silmiisi uusi maailma. Sen historialliset rakennukset, kiviset tiet, jättimäiset kanuunat sekä lukemattoman monet kukkulat kätkevät sisäänsä maailman, jotka ovat osa Suomen arvokasta historiaa. Suomenlinnassa on nähtävyyksiä ja monipuolisia palveluita, kuten opastettuja kierroksia, ravintoloita, kahviloita museoita sekä taidenäyttelyitä. Se on myös todella suosittu piknik- kohde varsinkin kesäisin.

Suomenlinna on alueena todella kaunis kohde matkustaa. Siellä on niin paljon nähtävää sekä koettavaa, että kannattaa varata matkailuun lähes koko päivä. Matkustaminen Suomenlinnaan on, kun menisi minilomalle ulkomaille.
Suosittelemme kaikille vierailu Suomenlinnaan vuodenajasta riippumatta. Saatat kokea pientä seikkailumieltä!
Yhteystiedot sekä aukioloajat
Suomenlinna sijaitsee osoitteessa: Suomenlinna
Aukioloajat: Itse Suomenlinna on auki kellon ympäri. Suomenlinnaan lähtevä lautta kulkee aikaisimmillaan klo. 06.00 ja myöhäisimmillään klo. 02.20.
Tarkemmat lautta-aikataulut löydät tästä.
Suomenlinnan nettisivuilta löydät kaikki tiedot nähtävyyksien aikatauluista, itse saaresta sekä muuta tärkeää tietoa ennen matkantekoa.