Jos jaksaa suunnata hitusen pohjoisemmaksi Helsingistä niin voi löytää itsensä tieteen ja tekemisen parista. Vantaan Tikkurilassa sijaitseva kuuluisa Tiedekeskus Heureka on viihdyttänyt kaikenikäisiä asiakkaita jo vuodesta 1989. Se on yksi Suomen suosituimmista vapaa-ajan keskuksista ja siellä käy vuosittain lähes 300 000 vierailijaa. Itse rakennukseen kuuluu näyttelytilojen lisäksi auditorio, luokkahuoneet sekä planetaario. Tiedekeskus Heureka on taloudellista voittoa tavoittelematon yhteishyödyllinen yhteisö. Sen toiminnasta vastaa Tiedekeskussäätiö.
Tieteen inspiroima menneisyys
Tiedekeskus Heurekan alkuperäiset juuret juontavat 80-luvun alulle Helsingin yliopistoon sekä maailmalla tiedekeskuksiin tutustuneisiin tieteilijöihin. Heurekan alkusysäyksenä oli Helsingin Säätytalossa pidetty Fysiikka 82-näyttely vuonna 1982. Hiukkasfyysikko Hannu Miettinen oli nähnyt ulkomailla näyttelyn jonka Cern oli tehnyt itsestään. Tämä teki Hannuun vaikutuksen ja siitä hän sai idean: näyttely oli pakko saada myös Suomeen. Tämän seurauksena syntyi idea Fysiikka 82-näyttelystä, jossa esiteltäisiin suomalaista tutkimusta.
Näyttelyyn päätyivät aluksi lähinnä fysikaaliset tieteet kuten meterologia, geofysiikka sekä klassinen fysiikka. Ilmainen näyttely oli kahden viikon mittainen ja kävijöitä lähes 40 000. Suuren suosion saattelemana, alkoi pohdinta pysyvämmästä tiedekeskuksesta, jota Hannu ehdotti kolleegalleen Tapio Markkaselle ja tähtitieteilijä Heikki Ojalle. Näin syntyi idea Tiedekeskus Heurekasta.
Heurekan menestys ohjaa sen tiedettä eteenpäin
Tiedekeskus Heureka on ollut todellinen menestys jo heti avaamispäivästään lähtien. Siellä vierailee vuosittain noin 300 000 ihmistä eri puolilta Suomea. Tähän päivään saakka Heurekassa on vieraillut yhteensä noin 9 miljoonaa ihmistä. Kaiken kaikkiaan Heurekan näyttelyitä on nähnyt sekä ulkomailla, että Suomessa noin 30 miljoonaa ihmistä. Tämä on Suomen mittakaavassa todella laaja, eikä ihme sillä Tiedekeskus Heurekan uniikit näyttelyt, ohjelmat sekä Planetaario vetävät ihmisiä vahvasti puoleensa ympäri Suomea ja jopa ulkomailta.
Tiedekeskus Heurekassa riittää tekemistä ja nähtävää. Itse rakennuksen sisällä on päänäyttelyalue, joka koostuu erilaisista teemanäyttelyistä, rakennuksen sisällä olevista erillisistä näyttelyistä, Planetaariosta jossa kuva heijastetaan koko näkökentän valtaamalle superlaajakankaalle ja ulkoalueesta nimeltä Galilei, joka avattiin vuonna 2002. Heurekassa voi näyttelyiden lisäksi seurata tiedeteatteriesityksiä, osallistua erilaisiin laboratorio- ja työpajaohjelmiin. Ohjelmana on jopa rottien koripalloturnauksia.

Päänäyttelyssä sylinterihallisa on esillä erilaisiin tieteenaloihin liittyviä kohteita. Siellä pääsee tutustumaan muun muassa älykkääseen ja moderniin kaupunkiin, suoliston toimintaan sekä arjen sähköön. Erilliset näyttelyt ovat yleensä vaihtuvia ja ne sisältää aina jonkin teeman. Näyttelyiden lisäksi myös Heurekan planetaario on kokemisen arvoinen paikka. Planetaariossa esitetään aina vaihtuvia elokuvia joiden keskeinen teema on tiede. Heurekan Planetaario on yksi Euroopan nykyaikaisimmista ja suurimmista digitaalisista planetaarioista.
Suosittelemme Tiedekeskus Heurekaa kaikille jotka arvostavat tiedettä ja sen tuomaa iloa ihmisten keskuuteen. Heureka on kokemisen arvoinen paikka kaikenikäisille.
Yhteystiedot ja aukioloajat
Tiedekeskus Heurekan nettisivuilta löydät lisää tietoa näyttelyistä, planetaarioelokuvista sekä itse tiedekeskuksesta.
Osoite: Tiedepuisto
Tiedekeskus Heurekan aukioloajat:
Tiedekeskus Heureka on suljettuna 31.01.2021 saakka, mutta aukeaa heti rajoitusten helpottuessa.
Rajoitusten jälkeen:
Ma-Pe 10.00-17.00
To 10.00-20.00
La-Su 10.00-18.00