Parasta Stadissa
Nähtävää ja tehtävää

Arkkitehtuurillista upeutta ja idyllistä tunnelmaa: Helsinki tarjoaa lukupaikkoja moneen makuun

Kirjastot toimivat moneen tarkoitukseen. Olipa sinulla hakusessa sitten uutta luettavaa, paikka tehdä töitä, opiskella kokeisiin tai tarpeessa paikka rauhoittumista varten omaan hetkeen, ovat nämä idylliset keskustan lukunurkat juuri sinulle.

Suomen kansalliskirjasto

Kansalliskirjasto on ainutlaatuisen ja harvinaisen aineistonsa lisäksi myös paljon muuta kuin kirjasto, ja kaunistarakennusta käytetään usein myös kuvauspaikkana. Myös kulttuurikohteeksi sekä nähtävyydeksi nimitetty, 1840-1845 valmistunut kirjasto on arkkitehti C.L.Engelin käsialaa. Kauniissa rakennuksessa on lukemisen lukemisen lisäksi nähtävillä myös vaihtuvia näyttelyitä ja tapahtumia ja ohjattuja kierroksia. Tiesitkö, että Suomen kansalliskirjasto on myös kansainvälisesti tunnettu, sillä se on Suomen 1800-luvun alkupuolen empirearkkitehtuurin tunnetuimpia muistomerkkejä.

Osoite: Unioninkatu 36

Kallion kirjasto

Punatiilinen Kallion kirjasto järjestää tiloissaan myös hauskoja tapahtumia kuten Kallion kirjaston musasunnuntait– tapahtumaa, joissa esitellään aina yksi omakustanteisesti musiikkia tekevä taiteilija juttutuokion ja pienen keikan merkeissä. Kupolisalissa on vanhan ajan tunnelmaa ja ylimmän kerroksen Satulinnassa pääsee lukemaan värikkäiden tuolien ja pöytien äärelle. Kirjastossa halutaan myös edistää avoimuutta ja vahvistaa kirjaston asemaa syrjintää vastustavana paikkana, jonka vuoksi henkilökunta on järjestänyt saliin eri tyylisiä kirjoja sisältävän Sateenkaarihyllyn.

Osoite: Viides linja 11, 00530 Helsinki.

Rikhardinkadun kirjasto

Rikhardinkadun kirjaston salmiakkikuvioinen lattia kutsuu käytävilleen tutkimaan valikoimaansa. Kaartinkaupungissa sijaitseva kirjasto valmistui vuonna 1981, tehden siitä Pohjoismaiden ensimmäisen julkisen kirjaston. Rakennuksen on suunnitellut Theodor Höijer. Historiaa uhkuvassa kirjastossa ovat aikoinaan toimineet myös Suomen taideyhdistys sekä Suomen tiedeseura.

Osoite: Rikhardinkatu 3, 00130 Helsinki.

Herttoniemen kirjasto

Modernimpaa henkeä edustava Herttoniemen kirjasto sijaitsee Kauppakeskus Hertsissä. Kirkkaan punaisen ja sähkönsinisen väreillä leikittelevät tilat tarjoavat hauskana lisänä muun muassa senioreiden aamukahvi hetkiä useana perjantaina sekä muutamana torstaina.

Osoite: Linnanrakentajantie 2,00880 Helsinki

Töölön kirjasto

Töölön kirjastolle on lyhyt matka Helsingin Kisahallin pysäkiltä. Läheisyydestä löytyvät myös toimituksemme aiemmassa artikkelissa mainitsema Cafe Regatta, sekä monen turistin suosikki nähtävyyksiin kuuluva Sibelius monumentti. Kahdessa kerroksessa oleva kirjasto tarjoaa hiljaiset tilat lukemiseen sekä välillä pidettäviä iltasatutuokioita. Kirjaston vieressä on myös useita ruokapaikkoja ja kahviloita sekä puisto, johon on mukava kesällä asettua kirjan kanssa.

Osoite: Topeliuksenkatu 6, 00250 Helsinki