Helsingin keskustakirjaston Oodin vieressä sijaitseva Musiikkitalo pitää sisällään pitkän ja monimuotoisen historian. Alunperin Musiiikkitalohanke perustettiin vuonna 1992 Sibelius Akatemian aloitteesta. Tavoitteena oli akatemian kaikkien toimitilojen keskittäminen Helsingin ydinkeskustan alueelle. Muutamaa vuotta myöhemmin hankkeen eteenpäin ajamisessa mukaan hyppäsi Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri, joiden kanssa Sibelius Akatemia ajoi hanketta eteenpäin ja tavoitteli akustisesti korkeatasoinen konserttisalin luomista.
Vuonna 1995 opetusministeriö asetti työryhmän, jonka tehtävänä oli laatia ehdotukset hankkeen toteuttamiseksi Töölönlahden alueelle. Noin vuoden jälkeen Musiikkitaloryhmä luovutti opetusministeriölle muistionsa Töölönlahden alueelle rakennettavasta Musiikkitalosta. Vuosien tutkimisen jälkeen paikaksi päätettiin Mannerheimin varren tontti ja tämän johdosta vireille laitettiin Kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun ensimmäinen vaihe. Alueen purkutöiden ja uuden rakennuksen rakentaminen jatkui noin 2011 vuoteen asti ja avaimet luovutettiin Musiikkitalon omistajalle 30.4.2011. Avajaiskaudesta vuoteen 2012 asti tapahtumia järjestettiin yhteensä 70-100 kappaletta kuukaudessa.
Muutakin kuin musiikkia
Vaikka päätoimijoihin kuuluu Helsingin kaupunginorkesteri, Radion sinfoniaorkesteri sekä Taideyliopiston SIbelius-Akatemia, pääsee musiikkitalossa ihastelemaan myös paljon muutakin. Talon arkkitehtuurin lähtökohtina ovat olleet avoimuus ja kohtaaminen. Perustamisvaiheessa pidetyn arkkitehtuurikilpailun voitti Turkulainen LPR-Arkkitehdit Oy ehdotuksellaan “A mezza voce”, joka tarkoittaa suomeksi “puoliääneen”. Näkemyksenä oli, että uudisrakentamisella tulee eheyttää ja rauhoittaa koko Töölön alueen yleisilmettä.
Kauniin arkkitehtuurin ihastelemisen lisäksi paikalla voit myös tutkiskella taidetta. Reijo Hukkasen suunnittelema Laulupuut ja Kirsi Kaulasen Gaia on suunniteltu tilaustyönä tilaa varten. Lisäksi paikalla on useita eri teoksia valtion taideteoskokoelmasta, joiden joukkoon kuuluu muun muassa Antti Immosen sekä Laila Pullisen veistokset, jotka ovat vähintäänkin pikaisen ihailemisen arvoisia. Myös 2017 vuonna Lastensairaalan hyväksi huutokaupattu Tähtipuikkotaulu on pysyvästi esillä aulassa.
Monimuotoiset tapahtumat
Musiikkitalossa on mahdollisuus päästä myös kuulemaan hyvin erilaisia musiikkiesityksiä. Näihin lukeutuu useita kategorioita joihin sisältyy esimerkiksi nykymusiikki, ooppera, viihdemusiikki, pop ja rock musiikki sekä kamarimusiikki. Salissa pidetään myös luentoja sekä lapsille suunnattuja Soivat sadut -hetkiä. Lastentapahtumiin on vapaa pääsy.
Kurkkaa tapahtumakalenteri Musiikkitalon nettisivuilta ja löydä juuri sinulle sopiva tapahtuma! Mikäli olet rajatun mittaisella käynnillä keskustassa, niin poikkea kurkkaamaan monia hyvin erilaisia taideteoksia.
Artikkelin pääkuva: Musiikkitalo, David Jakob
Lähteet: Musiikkitalon ja Helsingin kaupungin nettisivut
Musiikkitalon yhteystiedot
Osoite: Mannerheimintie 13 A
Musiikkitalo on avoinna:
Ma-Pe 8.00 – 22.00
La-Su 10.00 – 20.00
Konserteista ja tapahtumista löydät tietoa Musiikkitalon nettisivuilta.