Parasta Stadissa
Nähtävää ja tehtävää

Koe eritasoisia ja tyylisiä linturetkiä ympäri Helsinkiä

Kukkien puhjetessa nupuistaan ja puiden kasvattaessa oksilleen jälleen uusia vihreitä lehtiä voimme todeta jälleen olevan kevät. Auringon paiste sekä sininen taivas saavat myös linnut visertämään, jonka kautta lintuharrastajat aktivoituvat jälleen harrastuksensa pariin. Bongailu on oivaa ajanvietettä kaikille raittiista ilmasta nauttiville, jonka vuoksi inspiroiduimme keräämään muutamia Helsingissä sijaitsevia alueita linturetkille.

Pakkaa eväät ja matkusta keskustan laajimmalle luonnonsuojelualueelle Viikin – ja Vanhankaupunginlahdelle sekä Lammassaarelle.

Helsingin kantakaupungista helppojen kulkuyhteyksien päässä olevalla Vanhankaupunginlahdella pesii vuosittain peräti kahdeksankymmentä eri lintulajia ja esimerkiksi lintujen muuttoaikana on mahdollista bongata laaja kirjo eri lajeja joihin lukeutuu niin sirkkuja, luhtakanoja kuin rastaskerttusiakin.

Keskustan laajin luonnonsuojelualue on peräti 326 hehtaaria, jonka vuoksi alue antaa myös vaihtoehtoja eri pituisille retkille.

Voit valita aikatauluusi sopivasti pikaisemman retken Lammassaarelle, jossa on nimensä mukaisin myös lampaita siliteltävänä. Halutessasi pidemmän ulkoilu hetken voit suunnata Viikin pelloille, josta löytyy peräti seitsemän lintutornia joihin kavuta kurkkimaan näkymiä.

Lintuharrastajien pitkään suosima Vanhakaupunginlahti, sekä lintuparatiisiksikin tituleerattu alue omaa pitkää suosiota bongailun suhteen laajan lintuvariaationsa vuoksi.

Lahdella ollaan vietetty aikaa peräti 1800-luvulta asti. Vierailijoiden joukkoon kuuluu myös lintuihin erikoistuneita henkilöitä, joiden joukkoon kuuluu muun muassa ornitologi sekä lintumaalari Magnus Von Wright. Vuosikymmen myöhemmin lahden alueeseen on sijoitettu myös kirja Lintuparatiisi Leo Lehtoselta.

Koe opastetuille poluille johdatteleva Vuosaaren täyttömäki

Vuosaaren satamasta louhitusta maa-aineesta täysin kasattu Vuosaaren täyttömäki omaa jopa kuudenkymmenen metrin korkuisen huipun josta pääsee ihailemaan lintuja. Tänä päivänä alueesta on tehty esteettisesti kaunis maisemoinnin avuin. Aluetta ollaan maastollisesti kuvailtu lähes tunturimaisen tasaiseksi.

95 hehtaarin kokoinen ulkoilualue tarjoaa erilaisia reittejä kaiken tasoisille kuntoilijoille ja liikkujille opasteiden kera. Alueen on suunnitellut 1980-1990 -luvulla Jukka Toivonen.

Kävele Koivusaaren metroasemalta Lauttasaaren Myllykallion lintutornille

Kovimmille harrastajille Lauttasaari ei ole välttämättä suosituin kohde bongailua ajatellen, mutta keskustasta muutaman metropysäkin päässä sijaitseva alue tarjoaa etenkin kevyellä otteella lintujen näkemisestä kiinnostuneille oivat puitteet reippailuun.

Keskeinen kohde alueella on Myllykallion torni, joka antaa hyvän näkymän myös meren suuntaan.

Alueella on mahdollista tehdä jopa kolmen tunnin kestävä reippailu tai pyöräily, jonka voi aloittaa esimerkiksi Koivusaaren metroasemalta. Kohteesta on kirjoittanut yksityiskohtaisen tekstin luontoretkiblogi.

Koe elämyksellisen ja myös yöpymisen mahdollistava ulkoiluretki Isosaaressa

Isosaari on kohteista myös yöpymiseen mahdollistava sijainti, johon pääsee Kauppatorilta saaristolaislautalla matkustaen. Erilaisten majoitusmahdollisuuksien lisäksi Isosaaressa on mahdollista viettää hyvin omalaatuista ja asteen luksuksen fiilistä omaavaa ulkoilua, sillä lauttamatkan päässä sijaitsevassa kohteessa voit myös ruokailla kahdessa eri ravintolassa, golfata sekä käydä opastetuilla kierroksilla, jotka aloittavat reittinsä Upseerikerhon edestä saaren aukioloaikoina.